Seuraavat Perheiden ja läheissuhteiden tutkimuspäivät järjestetään vuonna 2026.
Perheiden ja läheissuhteiden tutkimuspäivät 2024 järjestettiin Kuopiossa 25.-26.4.2024.
Päivät järjestettiin yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston Yhteiskuntatieteiden laitoksen kanssa teemalla ”Läheissuhteet liikkeessä”.
Päivien teema nostaa esiin perhe- ja läheissuhteiden ja niiden kanssa toimimisen vaatimaa joustavuutta ja kykyä sopeutua muutokseen. Perheet ovat erilaisia ja ihmiset kokevat monenlaiset läheissuhteet itselleen merkityksellisiksi. Myös perheiden tarpeet vaihtelevat ja palveluiden on sopeuduttava yhä moninaisempiin tilanteisiin, joissa eri ikäiset ihmiset ja erilaiset perheet kaipaavat tukea ja apua. Maahanmuutto, kulttuurisen diversiteetin kasvu ja väestön ikääntyminen asettavat palvelujärjestelmälle uudenlaisia haasteita. Suomalaisessa yhteiskunnassa tarvitaan herkistymistä moninaisille merkityksellisten läheissuhteiden kokoonpanoille, jotta yksilöiden luottamus siihen, että heidät ja heidän läheisensä tunnustetaan ja tunnistetaan tasaveroisina myös tulevaisuudessa, vahvistuu. Tähän tarvitaan monialaista ja monitieteistä keskustelua eri sektoreilla toimivien välillä.
Päivien kutsuesitelmät valottavat perhe- ja läheissuhteiden monia ajankohtaisia ulottuvuuksia ikääntymisen ja maahanmuuton, sateenkaarisuhteiden sekä neuroerityisten lasten ja nuorten perheille tarkoitettujen palvelujen joustavuuden ja kattavuuden näkökulmista. Pääpuhujiksi ovat lupautuneet Dr. Shruti Chaudhry Skotlannista (University of Edinburgh), tutkijatohtori Annukka Lahti (Itä-Suomen yliopisto) ja lastenpsykiatrian vastaava lääkäri Anita Puustjärvi (Kuopion yliopistollinen sairaala). Tuttuun tapaan päivillä on myös runsaasti työryhmäsessioita.
Perhetutkimuksen päivät 2022
Perhetutkimuksen päivät järjestettiin 10.–11.11.2022 Turun yliopistossa teemalla perheet, läheissuhteet ja resilienssi.
Päivillä oli neljä keynote-luentoa, työryhmätyöskentelyä ja paneelikeskustelu.
Professori Michael Ungar (Dalhousien yliopisto, Kanada) piti keynote-luennon otsikolla Systemic Approaches to Nurturing Resilience Among Children, Youth and Families with Complex Needs.
Yliopistonlehtori David Pålsson (Tukholman yliopisto, Ruotsi) luennoi otsikolla Privatisation of out-of-home care for children – current situation and implications.
Apulaisprofessori Linnea Karlsson (Turun yliopisto) luennoi aiheesta Hyvä ja paha stressi: Mikä suojaa ja mikä altistaa stressin terveyshaitoille?
Apulaisprofessori Noona Kiurun (Jyväskylän yliopisto) luennon otsikko oli EduRESCUE: Oppilaiden hyvinvointi ja oppiminen koti- ja kouluympäristöissä.
Työryhmät kokoontuivat kahtena päivänä: torstaina kuusi ja perjantaina kahdeksan työryhmää. Työryhmien aiheet kattoivat laajasti perheisiin ja läheissuhteisiin liittyviä teemoja, joita olivat muun muassa vanhemmuuden resilienssitekijät, monenlaiset isyydet, varhainen vuorovaikutus ja perhesuhteet lapsen kehitystä suojaavana tekijänä sekä läheissuhteet elämänkaaren murroskohdissa.
PELS järjestää joka toinen vuosi Perhetutkimuksen päivät yhteistyössä vaihtuvan yliopiston tai muun organisaation kanssa. Seuraavat tutkimuspäivät järjestetään keväällä 2024.
Perhetutkimuspäivien palaute kerätty
Perhetutkimuksen päivät järjestettiin Turun yliopistossa 10.-11.11.2022 teemalla Perheet, läheissuhteet ja resilienssi.
Palautteessa arvioitiin pääpuhujia positiivisesti, tavallisimmin kouluarvosanalla 9. Keynote-luentoja pidettiin korkeataasoisina ja asiantuntevina ja luentokokonaisuutta monipuolisena. Kriittisissä arvioissa mainittiin esimerkiksi luentojen keskittyneen liikaa lapsiperheisiin.
'Hyvä ja monipuolinen kattaus'
'Pääpuheenvuorot eivät riittävästi kohdentuneet perhetutkimukseen, vaikka hyviä olivatkin'
Työryhmät arvioitiin niin ikään positiviisesti, tavallisimmat kouluarvosanat olivat 8 ja 9. Palautteessa työryhmäesityksiä pidettiin korkeatasoisina ja kiinnostavina.
'Hyvin toisia täsmentäviä esityksiä ja siellä syntyi kiinnostavia keskusteluja'
'Esitysten taso hyvä, mutta aikataulu ei jättänyt riittävästi keskusteluaikaa'
Kaikkiaan päivät olivat vastanneet palautetta antaneiden osallistujien odotuksia. Tätä kommentoitiin esimerkiksi näin:
'Sain enemmän kuin odotin. Mahtavia tutkimuksia ja hankkeita sekä paljon hyödyllistä tietoa, verkostoitumista'
'Päivät oli erittäin hyvin järjestetyt, taukoja ja ruokaa oli tarpeeksi, ihmiset keskustelivat, hyvä tunnelma ja iltajuhla sopivan mutkaton. Lämmin kiitos!'
Palautteessa kysyttiin myös kehittämisehdotuksia seuraavia tutkimuspäiviä ajatellen. Kehittämisehdotuksissa mainittiin muun muassa uuden tutkimuksen esittelyä kaikille eikä vain pienemmissä työryhmissä, juna-aikataulujen huomioimista paremmin ohjelman aikataulutuksessa sekä tukevampia lounaita.
'Kannattaa markkinoida laajemmin ja erityisesti järjestöille, mutta myös hyvinvointialueille. Sisältö olisi perheiden parissa työskenteleville ammattilaisille todella antoisaa'
'Samat aiheet molempina päivinä hieman verottivat osallistumisinnokkuutta'
'Jatkossa voisi olla 1-2 keynote puhujaa ja enemmän työryhmämahdollisuuksia'